Rabu, 09 Mei 2012

Leo Messi, el golejador perfecte


Messi ha signat nou gols en els tres últims partits, la seva segona millor ratxa al primer equip

Únicament sis equips de Primera Divisió han marcat més dianes que el crac argentí


Dos gols al Rayo Vallecano, tres al Màlaga i quatre més a l’Espanyol aquest dissabte. En total, Leo Messi ha signat nou gols en els últims tres partits, fet que suposa la seva segona millor ratxa des que és al primer equip. El seu rècord, tenint en compte seqüències de tres compromisos seguits, és de 10 gols: FCB-València (5-1, 4 gols), Atlètic de Madrid-FCB (1-2, 1 gol) i FCB-Bayer Leverkusen (7-1, 5 gols).

Més gols que 13 equips

Aquestes nou últimes dianes han dut Messi de les 41 a les 50 dianes en Lliga en l’última setmana. La cinquantena de gols és una marca que fins a 13 equips de Primera encara no han assolit. El Racing, l’equip menys golejador de la competició, n’ha anotat 26, gairebé la meitat que l’argentí. Únicament sis conjunts duen més dianes que Messi: Madrid (117), València (59), Màlaga (53), Atlètic (52), Rayo Vallecano (52) i Llevant (51). Els últims quatre, però, podrien encara ser superats si Messi completa una última jornada com la de l’Espanyol i aquests equips no marquen.

A Europa, també

Comparant els seus 50 gols -en 36 partits jugats- amb les dianes dels equips de les Lligues més importants del continent, les xifres s’assemblen força a les de la Lliga espanyola. Messi duu més gols que 15 equips de la Ligue 1 francesa (s’han disputat 35 jornades), més que 14 de la Premier League (s’han disputat 37 jornades), més que 13 de la Bundesliga (finalitzada, amb 34 jornades disputades) i més que 12 de la Serie A italiana (s’han disputat 37 jornades). És el rei del gol.

Dobla 49 Pitxitxis

Els 50 gols que Messi duu a la Lliga permeten a l’argentí doblar fins a 49 Pitxitxis històrics de la Lliga. Entre ells, es troben jugadors de renom com ara Zarra (19 gols a la temporada 1944/45 i 24 a la 1945/46), Di Stéfano (24 gols a la 1955/56), Puskas (20 gols a la 1963/64), Quini (20 gols a la 1973/74, 18 a la 1975/76, 24 a la 1979/80 i 20 a la 1980/81), Hugo Sánchez (19 gols a la 1984/85 i 22 a la 1985/86), Raúl González (25 gols a la 1998/99 i 24 a la 2000/01) i Ronaldo (24 gols a la 2003/04).

La seva mitjana, d’1,39 gols per partit, és la quarta més alta d’entre tots els Pitxitxis de la història. Només el superen ‘Bata’ (1,59 gols per partit a la temporada 1930/31, amb 27 gols en 17 partits), Lángara (1,44 gols a la 1933/34, amb 26 gols en 18 partits) i Zarra (1,42 gols a la 1946/47, amb 34 gols en 24 partits) i és la mateixa del blaugrana Martín (1,39 gols a la 1942/43, amb 32 gols en 23 partits).

El Barça fa quatre anys seguits que domina la possessió de la pilota


Les dades de l’equip del Barça són aclaparadores: 247 partits consecutius dominant la possessió de la pilota molt per sobre del rival

Només en dues ocasions en aquests quatre anys, a la final de Roma (51%) i aquest any a la Supercopa a Madrid (52%), l’equip ha vist perillar el seu domini


Avui se celebra el quart aniversari. L’efemèride no recorda cap títol (de fet, el Barça va acabar perdent), però sí que deixa palesa una manera d’entendre el futbol, envejada arreu del món. El 7 de maig del 2008, es va disputar l’últim partit en què el FC Barcelona es va veure superat pel rival en la possessió de la pilota. Va ser al Santiago Bernabéu, amb la Lliga 2007/08 ja decidida, en un partit en què el Reial Madrid va ser clarament superior al Barça de Frank Rijkaard (4-1). Des d’aleshores, el Barça porta 247 partits consecutius, els dos últims de l’etapa de Rijkaard i tots els de Guardiola, remenant la pilota més que el rival.

Fa pocs dies, quan Pep Guardiola feia balanç de la seva etapa a la banqueta del Barça, explicava que es mostrava especialment orgullós pel fet que el seu equip havia dominat sempre tots els partits. Ho ha fet durant 245 enfrontaments seguits, i encara en queden dos.

Repassant tots els partits del tècnic de Santpedor al capdavant del FC Barcelona, només trobem dos casos on la possessió de la pilota va estar una mica equilibrada. La primera ocasió, a la final de la Champions a Roma (2-0), quan el Manchester United va arribar al 49%. En aquest cas, però, el fet que la final estigués gairebé decidida en el minut 70, amb el gol de cap de Messi, ajuda a entendre una mica millor aquests registres. El segon cas en què el Barça va veure perillar la seva supremacia va ser en el partit d’anada de la Supercopa d’Espanya (2-2) d’aquesta temporada. En aquella oportunitat, l’equip de José Mourinho va arribar fins al 48% de possessió.

Nits inoblidables

A l’altre costat de la balança trobem exhibicions brutals del Barça, especialment en partits decisius. És el cas, per exemple, de l’última final del Mundial de Clubs contra el Santos (4-0), en què l’equip va tenir una possessió del 71%, amb 768 passades bones, per només 233 del rival. Un partidàs que va deixar bocabadat el tècnic rival, Muricy Ramalho, que al final del partit va explicar que el Barça va jugar amb una disposició tàctica de “3-7-0”. Amb altres paraules, però amb la mateixa reflexió de fons, es va expressar Alex Ferguson després que el seu equip perdés a la final de la Champions a Wembley (3-1), on el seu equip va quedar-se amb un pobre 37% de possessió de pilota. “És el millor equip al qual ens hem enfrontat. Ningú ens havia donat mai una pallissa així. Ens han hipnotitzat amb el seu joc de passades”.

Partits consecutius dominant la possessió de la pilota

Temporada 2007/08: 2

Temporada 2008/09: 62

Temporada 2009/10: 59

Temporada 2010/11: 62

Temporada 2011/12: 62

TOTAL 247

#graciesPep, ‘trending topic’ mundial


Twitter, Facebook i d’altres xarxes han registrat milers de missatges de suport dels aficionats blaugrana pel comiat de Pep Guardiola

L’etiqueta #graciesPep va convertir-se en ‘trending topic’ mundial


Les xarxes socials van vibrar amb l’adéu de Josep Guardiola al Camp Nou. Milers de seguidors blaugrana van seguir minut a minut tot el que succeïa a l’Estadi, i això es va veure reflectit a Internet. L’etiqueta #graciesPep de Twitter va arribar a ser ‘trending topic’ mundial al final del derbi contra l’Espanyol, per bé que en el primer temps ja s’havia col·locat com a ‘trending topic’ a Espanya. Les xifres a Twitter no van parar de créixer des de les 20.00h: #graciesPep va començar amb 3.100 ‘tweets’ per hora, i a les 23.45h ja havia arribat a l’espectacular dada de 55.000 piulades.

A més de l’etiqueta, a Twitter també es va poder veure el suport de milers de culers i dels mateixos jugadors del Barça. Andrés Iniesta va deixar el seu missatge dedicat a Guardiola a la xarxa social: “Gran comiat de la temporada en el nostre estadi. Gràcies, Míster! #graciesPep”. Als ‘tweets’ dels aficionats del Barça l’agraïment a l’entrenador blaugrana es repetia.

Facebook i Youtube

Facebook va ser un altre dels espais que els seguidors del FC Barcelona van escollir per mostrar el seu suport a Guardiola. Els ‘posts’ que es van fer al Facebook oficial del Club van rebre més de 340.000 ‘M’agrada’ i 35.000 comentaris. El missatge que va tenir més èxit va ser el ‘post’ amb el resultat del partit just abans que comencés l’acte de comiat, ja que va acumular més de 83.000 ‘M’agrada’. El vídeo de comiat dels Toons també va triomfar entre els fans barcelonistes. A la mitja part ja s’havia reproduït més de 88.000 vegades a Youtube.

El suport arriba a la Xina

L’homenatge a Pep Guardiola va travessar barreres. La xarxa social xinesa Tencent Weibo va registrar més d’un milió de missatges dedicats a l’entrenador blaugrana. Entre ells, “és difícil trobar una paraula concreta amb la que expressar el meu sentiment. Gràcies, Pep, retem homenatge al gran Pep” o “Rei del Camp Nou per sempre, Pep Guardiola”, van ser algunes de les idees més repetides a la Xina.

Betis-Barça, dissabte a les 22 hores


El conjunt blaugrana jugarà l’última jornada de Lliga dissabte que ve al Benito Villamarín, a les 10 de la nit

La setmana que ve es posarà el punt final a la Lliga 2011/12, i el FC Barcelona ho farà a Sevilla dissabte, a partir de les 22 hores, on s’enfrontarà al Betis a l’estadi Benito Villamarín. Serà el darrer partit de Lliga de l’equip de Guardiola, però no l’últim de la temporada, ja que encara li quedarà una cita: la final de la Copa del Rei del 25 de maig a l’estadi Vicente Calderón davant l’Athletic Club.


FC Barcelona - Espanyol: El millor comiat (4-0)


El Barça ha tancat la triomfal etapa de Pep Guardiola a la banqueta de l’Estadi amb una victòria davant l’Espanyol, amb quatre gols de Messi


El comiat de Pep Guardiola de la banqueta del Camp Nou ha eclipsat un derbi intranscendent pel que fa a la classificació, que s'ha resolt amb un 4-0 i amb exhibició de Messi. L’estadi barcelonista –pràcticament ple (89.044 espectadors) i amb molt color- ha rendit honors al seu tècnic més llorejat durant els noranta minuts, i abans i després del partit. L’equip, matemàticament segon, també ha posat el seu gra de sorra a una jornada memorable amb una actuació seriosa i rubricada amb els quatre gols de l’argentí, dedicats a l’entrenador. Ja en suma 50 a la Lliga.

Messi irromp a la festa

Dins del rectangle de joc, el plantejament inicial de l’Espanyol, endarrerit i ordenat, ha incomodat la circulació de l’esfèrica en terreny contrari del Barça. En els primers 25 minuts el duel era igualat. Però la diferència la marcat, una vegada més, una genialitat de Messi. El millor futbolista del món ha signat el seu 48è gol a la Lliga amb un llançament exquisit i llunyà de falta (min 11). Malgrat que cap dels dos equips necessitava ja els punts, el ritme era alt. Un derbi sempre és un derbi.

Com que el rival se sentia més còmode en la destrucció que en l’elaboració, la iniciativa la portava el Barça, liderada ofensivament per Messi. Una doble intervenció del porter Cristian Álvarez en una arribada de Keita i en la falta directa posterior llançada per Iniesta ha mantingut en vida els visitants (min 29). Tot i això, a l’atac barcelonista li faltava aquella finor que segurament aporta les cites més exigents.

Ofensiva final

Sense passar per angúnies al darrere, la preocupació de Guardiola era al davant. El tècnic volia recuperar la intensitat que estava decaient i trobar més profunditat. És per això que al minut 56 ha ordenat un 3-4-3, amb Adriano i Pedro d’extrems, cosa que ha fet que s'originessin més espais i que l’equip tornés a amenaçar Cristian Álvarez. El segon gol arribaria al minut 64, amb un penal transformat per Messi i precedit per polèmica perquè l’Espanyol n’havia reclamat un prèviament a l’altra àrea.

Gràcies, Leo i Pep!

Amb el 2-0 han arribat les primeres notícies dels davanters periquitos. Fins i tot Mascherano ha evitat que s’escurcessin les distàncies sobre la línia, però Leo Messi, altra vegada, s’ha encarregat de silenciar-ho amb dos gols més, l’últim de penal i amb una posterior celebració abraçant-se a Guardiola. Ha estat el súmmum futbolístic de la nit. El Camp Nou, eufòric, feia l’onada i veia la reaparició de Xavi.

L’espectacle s’havia instaurat a les graderies. Es vivien els últims minuts de l’era Guardiola com una festa. L’última de quatre anys de títols, de bon futbol i d'una manera de fer admirada mundialment. El Benito Villamarín, en la jornada definitiva de Lliga, i el Vicente Calderón, a la final de Copa, seran els darrers de gaudir del meravellós Pep Team.

Messi, 50


L’argentí, després de superar amb un hat-trick davant el Màlaga el rècord de Gerhard Müller, deixa enrere els 47 gols de Georgescu a la Lliga en una temporada amb un magistral pòquer

El blaugrana avantatja en cinc dianes Cristiano Ronaldo en la seva lluita pel Pitxitxi


Rècord brutal de Leo Messi. El crac argentí ha anotat en el derbi davant l’Espanyol un pòquer que li permet situar-se amb 50 gols a la Lliga, un registre espectacular que supera la marca del seu compatriota Yazalde (46) i de Dudu Georgescu (47). El romanès tenia fins avui el rècord absolut de màxim golejador en una mateixa edició d’una lliga europea, que es mantenia vigent des del 1976. D’aquesta manera, el davanter barcelonista deixa enrere les xifres del 'killer' del Dinamo de Bucarest 36 anys després, i ja apunta al darrer matx de Lliga al Benito Villamarín per continuar fent història.

Amb una mitjana d'1,24 gols per partit, Messi n’ha fet 72 en 58 partits. Al jugador de Rosario no se li ha resistit, enguany, cap competició en què ha participat el FC Barcelona: 50 a la Lliga, 14 a la Champions, 3 a la Supercopa d’Espanya, 2 a la Copa del Rei, 2 al Mundial de Clubs i 1 a la Supercopa d’Europa. Així doncs, després de superar Müller davant el Màlaga amb un magistral hat-trick, Leo Messi continua augmentant les seves xifres de llegenda.

El Pitxixi, molt a prop

Leo Messi continua aixecant el llistó del rècord absolut de la competició, assolit durant la temporada 2010/2011 per Cristiano Ronaldo, amb 41 dianes. Amb el seu pòquer davant el conjunt blanc-i-blau, avantatja en cinc gols Cristiano Ronaldo en la seva pugna per endur-se el Pitxixi quan falta només una jornada per al final de la competició.