Jumat, 27 April 2012

Guardiola's farewell press conference














Tito Vilanova serà el nou entrenador del Barça


Segons ha informat el president Sandro Rosell, Tito Vilanova serà el proper entrenador del primer equip del Barça en substitució de Pep Guardiola

Zubizarreta: "Tito Vilanova representa el joc, l'anàlisi, la planificació, el compromís i la personalitat”

En la roda de premsa en què s’ha comunicat l’adéu de Pep Guardiola a la banqueta del Barça el 30 de juny, el president Sandro Rosell ha informat que el pròxim entrenador de l’equip serà Tito Vilanova.


“Quan el Pep ens va dir a l'octubre que es plantejava no continuar, buscar un substitut era un gran repte" ha explicat Andoni Zubizarreta. “La decisió és fruit de diverses reflexions. La més important, continuar competint igual. Tito Vilanova representa el joc, l'anàlisi, la planificació, el compromís i la personalitat” ha afirmat el Director de l’Àrea Esportiva de Futbol, per qui una mostra del caràcter de Vilanova és que, tot i saber el pes de Guardiola dins el vestidor, ha decidit acceptar el repte.

Ha estat precisament Guardiola qui no ha escatimat elogis per la figura de Tito Vilanova: “Espereu tot el millor. Crec que el club l’ha encertat de ple, de dalt a baix”. “És una persona capacitada que els jugadors ja coneixen. Jo posava veu a les idees conjuntes. Donarà a aquest Club i a aquests jugadors el que jo ja no podia donar-los” ha afegit.

Consells d’un amic

Guardiola ha explicat que quan va parlar amb Tito només li va dir una cosa: “Si et sents capaç, no ho dubtis. T’ofereixen la possibilitat de ser l’entrenador del Barça. Tots els entrenadors del món ho voldrien". El de Santpedor ha assegurat que no intervindrà en les decisions de futur però que Tito sempre el tindrà per tot el que necessiti: “Jo surto. Faig una passa al costat”. "Els jugadors han entrenat com unes bèsties. La millor senyal de què amb Tito estem en bones mans", ha conclòs Guardiola.

Guardiola


Biografia personal

Josep Guardiola i Sala va néixer a Santpedor (Barcelona) el 18 de gener del 1971. Després d'una etapa exitosa com a jugador i de triomfar com a tècnic del Barça Atlètic, va assolir el triplet en la seva primera temporada a la banqueta del primer equip i hores d'ara porta aconseguits tretze títols de setze possibles.

Josep Guardiola, un dels jugadors més importants de la història blaugrana, va agafar les regnes del primer equip el 17 de juny del 2008, després d'una brillant temporada al capdavant del Barça Atlètic, equip amb què va assolir l'ascens a la Segona B. "No puc prometre títols, però puc dir que persistirem fins al final i que estareu orgullosos de nosaltres", va afirmar el dia del seu primer Gamper. I la va encertar.


El quinzè tècnic català de la història del club va arribar al primer equip amb la missió de fer oblidar dos anys en què l'equip no va aixecar cap títol. Per fer-ho, aplica el mateix esquema de joc que va tastar al Barça com a jugador i que el va fer triomfar al Barça Atlètic, el 4-3-3.

El de Santpedor només entén un tipus de futbol. És el d'atac, el de possessió i associacions, que obliguen el rival a corre darrere la pilota. És així com juga el seu Barça –abans també el seu Barça Atlètic–, que supera en control de pilota i rematades a porta pràcticament tots els rivals a què s'enfronta. Valora el talent dels seus jugadors, però anteposa el treball i el sacrifici individual en benefici del col·lectiu. Entén el futbol com un esport de grup en què ell és el màxim responsable dels resultats i, també, per tant, el líder d'aquest col·lectiu.

Josep Guardiola és un entrenador meticulós, que cuida tots els detalls. Prepara els partits amb vídeos del rival i mai pensa més enllà del següent. Es tracta d'un motivador brillant que treu el millor rendiment de cadascun dels homes de la seva plantilla. Aquesta filosofia el va tornar a dur a l'èxit amb el primer equip en el seu debut a Primera: el Barça va aixecar Copa, Lliga i Champions en la millor temporada de tota la seva història, la 2008/09, la del triplet.

L'excel·lent temporada va coronar Guardiola com el tercer entrenador –juntament amb Cruyff i Samitier– que va aixecar la Lliga havent-la guanyat abans com a jugador del Barça. A més, es va convertir en el sisè home que aixecava la Champions havent-la assolit com a jugador i el primer tècnic que aconseguia el triplet al segle XXI.

Els èxits no van tenir límit, ja que a principis de la campanya 2009/10 es van assolir la Supercopa d’Espanya i la Supercopa d’Europa i al desembre del 2009, per primera vegada a la història del Club, el Mundial de Clubs. Així doncs, aquell màgic 2009 ha passat a la història com l’any de les Sis Copes: Copa, Lliga, Champions, Supercopa d’Espanya, Supercopa d’Europa i Mundial de Clubs. El devessall de títols no va parar, ja que es va conquerir la Lliga 2009/10 y a la temporada següent la Supercopa d’Espanya, la Lliga i la Champions. A l’actual campanya 2011/12 ja han caigut la Supercopa d’Espanya, la Supercopa d’Europa i el Mundial de Clubs. Durant aquesta època el Barça de Guardiola no només ha triomfat sinó que a més ha estat un corró. Només cal dir que en aquests anys s’han batut uns 30 rècords del futbol espanyol, europeu i mundial.

Futbolista de llegenda

Abans de seure a la banqueta, Guardiola va destacar per la seva classe com a futbolista, amb una carrera que es va desenvolupar gairebé íntegrament al FC Barcelona, però també va tenir continuïtat a Itàlia, Qatar i Mèxic. En el club blaugrana s'hi va estar des que va ingressar en el futbol base l'any 1984 fins que va marxar al calcio el 2001.

Palmarès com a blaugrana

D'entre el seu abundant palmarès al Barça hi destaquen sis Lligues (1990/91, 1991/92, 1992/93, 1993/94, 1997/98 i 1998/99), una Copa d'Europa (1991/92), una Recopa d'Europa (1996/97) i dues Copes del Rei (1996/97 i 1997/98) entre d'altres. En tot aquest temps i des del seu debut, Guardiola va ser sempre l'organitzador de l'equip en la posició de '4'.

Altres equips

A la Sèrie A hi va debutar amb el Brescia en la temporada 2001/02 i d'allà va anar un any a la Roma per tornar després al club llombard. Més tard va provar dues aventures en altres continents com van ser l'Al-Ahly del Qatar, on s'hi va estar dues temporades (2003/04 i 2004/05) i al Dorados de Sinaloa (Mèxic) on va acabar la seva carrera com a futbolista l'any 2006.

Trajectòria:
2011-12 FC Barcelona
2010-11 FC Barcelona
2009-10 FC Barcelona
2008-09 FC Barcelona

Guardiola: “M’he buidat i necessito omplir-me”


El de Santpedor té la percepció que si hagués seguit “haguéssim pres mal” ja que després de quatre anys a la banqueta del Barça no es veia amb l’energia necessària per seguir


“M’he buidat i necessito omplir-me”. Aquesta és la raó per la qual Josep Guardiola ha decidit posar punt i final a la seva etapa com a tècnic del primer equip de futbol del FC Barcelona. Quatre anys després d’arribar a la banqueta blaugrana, d’haver-se convertit en el tercer entrenador del Club amb més partits i d’aixecar 13 títols , diu adéu perquè considera que no té l’energia necessària per entrenar un equip com el Barça. “Quatre anys és una eternitat com a entrenador del Barça. El temps ho desgasta tot i jo m’he desgastat”, ha dit. I ha apuntat que “la pròxima persona donarà unes coses que jo ja no puc donar. L’exigència ha estat molt alta i l’entrenador ha d’estar fort i tenir l’energia per contagiar-la als jugadors. I jo haig de recuperar-ho i això es fa reposant”.

“És el millor lloc possible però faig el que em pertoca”

Per a Guardiola no és fàcil marxar d’un lloc que considera casa seva però no volia que aquest lligam sentimental amb el Barça “no em deixes ser clar en les meves decisions”. El tècnic blaugrana ha reconegut que aquest Club “és el millor lloc possible però faig el que em pertoca”. I és que considera que davant el desgast si hagués continuat “haguéssim pres mal tant els jugadors com jo. I els hi tinc massa estima perquè trontolli pel simple fet de ser-hi”.

Agraït als jugadors

Una vegada més el de Santpedor ha volgut agrair la professionalitat de tots els jugadors que ha tingut sota les seves ordres al llarg d’aquests quatre anys. “He tingut el gran privilegi d’entrenar des del primer a l’últim jugador. M’han fet gaudir d’aquest ofici i vull agrair-los que hi hagut milions de jugades i partits imaginats que ells els han fet realitat. No hi ha preu més valuós que aquest, que és el que m’ha enduc”.

En aquests moments Guardiola ha tingut ben present Abidal, que es recupera del transplantament de fetge a que va ser sotmès fa unes setmanes. I també de Keita, a qui fa uns mesos va considera la “nineta dels seus ulls”, i que aquest divendres ha explicat que “ha estat el meu termòmetre aquí”.

A la vegada ha volgut donar les gràcies per les facilitats que ha rebut per part del president Sandro Rosell i la seva Junta Directiva, així com també les que va tenir en el seu dia amb Joan Laporta.

Marxa amb el deure ben fet

El que té clar Guardiola és que “marxo amb la sensació del deure ben fet i orgullós d’haver estat aquí. No he traït res del que em van ensenyar els meus predecessors. I me’n vaig amb pau amb mi mateix”. El tècnic necessita allunyar-se i veure el futbol des de fora, i ara per ara no té pensat tornar a les banquetes. “Tard o d’hora tornaré a entrenar però no puc omplir aquesta buidor si torno a entrenar ara”.

Guardiola deixarà el Barça el 30 de juny


Pep Guardiola ha anunciat al president i a la plantilla que no allargarà el seu vincle amb el Club blaugrana més enllà del 30 de juny, quan acaba el seu contracte

Sandro Rosell, Andoni Zubizarreta i el mateix entrenador ho han anunciat públicament en una multitudinària roda de premsa al Camp Nou

Pep Guardiola deixarà de ser l’entrenador del Barça el 30 de juny, després de quatre temporades al capdavant del primer equip. Ell mateix ha comunicat la seva decisió aquest divendres al matí al president Sandro Rosell i a la plantilla. Posteriorment, Rosell, Guardiola i Zubizarreta han ofert una roda de premsa a la sala de premsa Ricard Maxenchs del Camp Nou.


Sandro Rosell ha estat l’encarregat de fer pública la decisió. Ha expressat l’“agraïment etern” al tècnic per “la felicitat” que ha aportat al barcelonisme.

Amb Guardiola marxa el tècnic més llorejat de la història del Barça, amb 13 títols aconseguits fins ara. El de Santpedor, jugador del Barça entre el 1991 i el 2001, va tornar al club blaugrana el 2007 per entrenar el filial. Un any més tard assumia el timó del primer equip per liderar els quatre anys de més èxit de la història.

Sandro Rosell: “L’agraïment del barcelonisme serà etern per al millor entrenador de la nostra història”


El president blaugrana transmet a Josep Guardiola “el respecte absolut del Club” cap a la seva decisió de no continuar com a tècnic la pròxima temporada i l’agraïment per tot el que ha aportat al que ell ha denominat “el teu Barça”

Després d’expressar el desig que se sàpiga administrar “l’herència del Pep”, Rosell ha anunciat que el pròxim entrenador del FC Barcelona serà Tito Vilanova


Sandro Rosell ha anunciat aquest divendres que Josep Guardiola no continuarà com a entrenador la pròxima temporada. Una decisió, aquesta, que segons ell mateix ha afirmat és “la més difícil” que ha hagut d’acceptar com a president del FC Barcelona. Després de transmetre-li “el respecte absolut del Club” vers la seva decisió, el president barcelonista ha ressaltat que “el barcelonisme està més madur i sòlid que mai”, i que aquesta maduresa “ha de ser la base per consolidar forts i units el nostre futur”.

“Gràcies, Pep”

Els agraïments directes del president cap a Guardiola han estat nombrosos i per diferents motius: “Per la felicitat que ens has donat i per tot el que has aportat al teu Barça; per haver perfeccionat un model futbolístic que mai més podrà ser qüestionat; per haver representat la institució d’una manera tan modèlica, fent bandera dels valors que ens defineixen com a Club; per tot el teu suport, afecte i estima”.

És precisament per totes aquestes raons que Sandro Rosell no té cap mena de dubte que l’agraïment del barcelonisme “serà etern per al millor entrenador de la nostra història”. “De tot cor, moltíssimes gràcies, Pep”, ha reiterat el president blaugrana.

Ja de cara a la pròxima temporada, Rosell ha expressat en veu alta el seu desig que des del Club se sàpiga “administrar l’herència” que deixa Guardiola, amb un sistema de joc que, segons la seva opinió, “serà recordat com el sistema del Pep”. “Hem d’aprendre de tot el que ell ens ha deixat”, ha apuntat. Després d’anunciar que Tito Vilanova serà el pròxim entrenador del FC Barcelona, el president barcelonista ha comentat tenir el convenciment que "es parteix d’una base boníssima” i que el que toca és “intentar millorar les coses que es pugui i mai estar conforme amb les coses que es tenen”.

Els números de Pep Guardiola com a entrenador


Tretze títols assolits i més d'un 70% de victòries són només algunes de les estadístiques de Pep Guardiola des que és entrenador del FC Barcelona

Pep Guardiola va iniciar el seu camí a les banquetes el 2007 fent-se càrrec del Barça B a Tercera Divisió. Un any després, i amb l'ascens de l'equip sota el braç, el de Santpedor rellevava Frank Rijkaard a la banqueta del Camp Nou. Des de llavors han passat més de 200 partits i els èxits s'han fet sinònim del Barça amb 13 títols obtinguts.



ELS NÚMEROS TOTALS DE PEP GUARDIOLA

Total

- Partits: 242

- Victòries: 175

- Empats: 46

- Derrotes: 21

- Gols a favor: 618 (2,55 per partit)

- Gols en contra: 178 (0,73 per partit)

- % de victòries: 72,31%



PEP GUARDIOLA A LA LLIGA

- Títols: 2008/09, 2009/10 i 2010/11

- Partits: 148

- Victòries: 113

- Empats: 24

- Derrotes: 11

- % victòries Lliga 08-09: 71%

- % victòries Lliga 09-10: 81,5%

- % victòries Lliga 10-11: 78,9%

- % victòries Lliga 11-12: 73,5%



PEP GUARDIOLA A LA COPA DEL REI

- Títols: 2008/09

- Partits: 30

- Victòries: 21

- Empats: 6

- Derrotes: 3



PEP GUARDIOLA A LA CHAMPIONS LEAGUE

- Títols: 2008/09 i 2010/11

- Partits 52

- Victòries: 31

- Empats: 15

- Derrotes: 6



PEP GUARDIOLA: ALTRES (Supercopa d’Europa, Supercopa d’Espanya i Mundial Clubs)

- Títols Supercopa Espanya: 2009/10, 2010/11 i 2011/12

- Títols Supercopa Europa: 2009/10 i 2011/12

- Títols Mundial de Clubs: 2009/10 i 2011/12

- Partits: 12

- Victòries: 10

- Empats: 1

- Derrotes: 1



EL PALMARÈS COM A ENTRENADOR

- Millor entrenador del 2011 per la FIFA

- Millor entrenador del 2009 i 2011 segons la Federació Internacional d’Història i Estadística del Fútbol (IFFHS)

- ONZE d’Or al millor entrenador d’Europa 2009 i 2011

- Millor entrenador de la LFP 2009 i 2011

- Millor entrenador del món per la revista World Soccer 2009 i 2011

- Reial Ordre al Mèrit Esportiu 2010

- Medalla d’Or del Parlament de Catalunya

- Català de l’Any 2009

- Fill predilecte de Santpedor 2009

Pep Guardiola, el tècnic més llorejat de la història del Barça


El palmarès del tècnic és el més ampli de la banqueta blaugrana: dues Champions, tres Lligues, dos Mundials de Clubs, dues Supercopes d'Europa, una Copa del Rei i tres Supercopes d'Espanya

El segueixen Johan Cruyff, amb 11 títols, Jack Greenwell, amb 8, Fernando Daucik, amb 6, i Frank Rijkaard, amb 5

Encara amb la possibilitat d’afegir la present edició de la Copa del Rei, el Barça de Guardiola suma un total de 13 títols al llarg de les quatre temporades que el de Santpedor ha estat al capdavant de la banqueta del primer equip de futbol. Es tracta, sense cap mena de dubte, de l’etapa més gloriosa de l’Entitat. I és que cap entrenador del FC Barcelona havia aconseguit abans un palmarès tan extens i, sobretot, en un espai tan curt de temps.


Johan Cruyff, que va ser tècnic entre el 1988 i el 1996, va sumar un total d’11 títols, entre els quals s’hi troba la primera Copa d’Europa de la història del Club. Ja tirant molt més enrere en el temps, Jack Greenweell, en les seves dues etapes com a tècnic (1917-1924 i 1931-1933), duria l’equip a aixecar 8 copes. El seguirien pel que fa a nombre de títols assolits Fernando Daucik, que entre el 1950 i el 1954 assoliria 6 títols, i, finalment, Frank Rijkaard, amb un total de cinc.

L’èxit d’un model

L'època de Pep Guardiola a la banqueta del primer equip es va iniciar l'estiu del 2008, després que aconseguís l'ascens del filial de Tercera a Segona B. En el seu primer any al Camp Nou va assolir per primer cop el triplet: Copa, Lliga i Champions. Des de llavors, el Barça mai ha baixat dels tres títols per temporada. El 2009 s'acabaria amb la consecució de les dues Supercopes i del primer Mundial de Clubs.

El cicle guanyador del Barça de Guardiola no feia més que començar, i seguia amb la Lliga dels 99 punts. La temporada passada es va aconseguir ni més ni menys que la Supercopa d'Espanya, la Lliga i la quarta Lliga de Campions. En la present el conjunt blaugrana acumula les dues Supercopes i el flamant Mundial de Clubs, i té al seu abast la Copa del Rei, el pròxim 25 de maig, davant l’Athletic Club de Bilbao.

Entrenament amb tots els disponibles


El Barça ha tornat a la feina aquest divendres a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per començar a preparar el partit de Lliga diumenge al camp del Rayo Vallecano (21.30 hores)

Guardiola ha treballat amb tots els jugadors disponibles del primer equip i Bartra, Tello i Montoya, del B

Després de dos dies de descans, el FC Barcelona ha tornat a entrenar-se aquest divendres al matí. Ho ha fet en una sessió a porta tancada a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. L’equip ha començat a preparar el partit de Lliga d’aquest diumenge al camp del Rayo Vallecano. Guardiola ha treballat amb tots els jugadors disponibles del primer equip i Bartra, Tello i Montoya, del B.


Andreu Fontàs ha trepitjat aquest divendres la gespa del camp d’entrenament. El central blaugrana va ser sotmès, el 21 de gener passat, a una artroscòpia per tal de reconstruir el lligament encreuat anterior del genoll dret. En aquell moment es va pronosticar un temps de baixa aproximat de sis mesos. Fontàs, per tant, continua amb el seu procés de recuperació.